Északi ugaron

Figyelem, ez most nagyon komoly lesz! :) CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében először október 6-án kerültünk közelebbi kapcsolatba északi zeneszerzőkkel a Zeneakadémián.

fotó: Felvégi Andrea / CAFe Budapest

Az észt Arvo Pärt darabja és Brittentől a Négy tengeri közjáték a Peter Grimes c. operából szinte egybeolvadt (utóbbi nem volt ismeretlen, hallottuk már az egész operát). Húzták a vonósok szépen. Persze Britten nem északi, hanem angol, viszont kellőképp modern.



A finn/svéd Sibelius Kullervo-szimfóniája a Kalevala tragikus sorsú szereplőjéről, Kullervóról írott öttételes szimfonikus költemény férfi és női szólistával és a Honvéd Férfikarral nagyon meggyőző volt. A Pannon Filharmonikusok is elég jól szóltak, persze azért nem egy Fesztiválzenekar. A szólisták előtt le a kalappal. Kicsit féltem ettől a több, mint egyórás műtől, de abszolút fogyasztható volt.



8-án a MÜPÁ-ban Sosztakovics operáját, az Orrt láttuk. Ettől meg Feri tartott. :)

fotó: Posztós János / CAFe Budapest

A gogoli történet Kovaljov kollégiumi ülnök orráról szól, amely egy reggel önállósítja magát, emberi alakot ölt és államtanácsosi öltözetben hivalkodik a kazányi székesegyházban. Kovaljov végül visszanyeri valódi orrá visszalényegült "arcrészét", ám addig a bürokráciát, a hivatali pöffeszkedést kigúnyoló kalandokat élhettünk át az egy és háromnegyed órás orosz nyelvű előadás segítségével.
Rendkívül élveztem a rendezést, a jelmezeket, az össze-vissza rohangáló, nézők között megjelenő énekeseket. A Neue Oper Wien maximálisan kitett magáért. Persze zeneileg nagyon húzós, disszonáns, de izgalmas.



Mit tesz Isten, 15-én a BFZ-bérletünkben is Brittent és Sibeliust hallottunk a Zeneakadémián. A Britten színvázlatokat fiatal szoprán szólista tolmácsolta. Előtte Richard Strauss Halál és megdicsőülés opusza tökéletesen elvarázsolt. Marek Janowski vezényelt kiválóan.
A Sibelius a-moll szimfónia elég unalmas volt, nincs ezen mit szépíteni. Ezt az estét Strauss mentette meg, bár nem hittem, hogy ezt le fogom írni valaha. :)

Megjegyzések